+31 612 345 678
bestuur@zozw.nl
07 februari 2022

Patiëntenparticipatie; een toekomstbeeld voor de korte termijn.

Patiëntenparticipatie! 

Een benadering over het Wat en het Hoe?

De Nederlandse Patiëntenfederatie [NPF] hanteert de volgende stelling voor de term ‘patiëntenparticipatie’:

<<Patiëntenparticipatie betekent het benutten van specifieke ervaringsdeskundigheid van patiënten of cliënten en/of hun naasten voor alles waar de zorg beter van kan worden. ... Denk aan projecten voor inrichting, organisatie of kwaliteit van zorg, onderzoek, onderwijs, beleid en innovaties.>>

Zij leggen de nadruk op het collectieve benadering van participatie in tegenstelling tot een individueel niveau van ‘ de enkele patiënt in een onderzoek of in de spreekkamer’. 

[bron: https://www.patientenfederatie.nl/dit-doen-wij/patientenparticipatie ]

De NPF hecht waarde aan de stelling dat ‘de burger’, ‘burgermacht’ heeft door aan de voorkant, proactief mee te kunnen en mogen denken i.p.v. reactief, de beslissingen te ontvangen.

Om aan te sluiten op de richtlijnen van de NPF is het nodig om eerst hun uitgangspunten goed te bestuderen om vervolgens een strategie samen te stellen, conform hun advies maar op lokale leest geschoeid. 

ZoZW conformeert zich aan de stellingen over Patiëntenparticipatie van de Nederlandse Patiëntenfederatie. Dat betekent dat de uitgangspunten en stellingen in principe 1 op 1 overgenomen kunnen worden in een actieplan en uitvoering van een strategie om de potentiele patiënten zich te laten vertegenwoordigen. 

Echter, ZoZW legt ook een eigen accent op de individuele benadering van participatie, uitgaande van de overtuiging dat de individu de hoeksteen is van elk collectief.

De individuele benadering is vooral gericht op thema’s als: 

  • voorlichting t.a.v. eigen verantwoordelijkheden en zelfredzaamheid
  • de dialoog tussen patiënt en hulpverlener

Het gebruik van social media en het organiseren van bijeenkomsten zien wij als de juiste middelen. Er wordt gekeken op welke verantwoorde wijze we op grote schaal de inwoners kunnen voorlichten over de ontwikkelingen van de Zorg op Nationaal en lokaal niveau.

Benadering Patiëntenparticipatie ZoZW.

ZoZW benadert Patiëntenparticipatie vanuit een voorliggend principe van Zorg, de Gezondheid van de Mens. Preventieve waakzaamheid en het voorkomen van ziekte is eveneens een vorm van participeren in de Zorg. Ziektepreventie wordt gezien als een groeiende individuele en collectieve verantwoordelijkheid binnen de samenleving. Door ziekte te voorkomen neemt de druk op de hulpverlening af en krijgt de gezondheidszorg meer ruimte om te investeren in kwaliteit en onderzoek. 

Het bewust worden van de eigen verantwoordelijkheid jegens gezondheid vergt een cultuuromslag in denken en doen. Een omslag waar veel organisaties al op inzetten maar waar nog veel meer programma’s voor nodig zijn.

De uitdaging zit hem vooral in het vormen van een individueel besef dat gezondheid een rijkdom is waar men zuinig op moet zijn. Gezondheid is voor velen een vanzelfsprekendheid tót het moment men ziek wordt en zorghulp nodig heeft. Die vanzelfsprekendheid mag er zijn en dat geldt ook voor een leefpatroon met een inzet om gezondheid te behouden. En dát aspect zit nog téveel in een blinde hoek.

ZoZW zet in op het bewustmaken van wat gezondheid is en hoe het behoud ervan, reden kan zijn voor een persoonlijke evaluatie omtrent de kwaliteit en waarde ervan.

Deze benadering geeft o.a. een beeld van het verschil tussen onafhankelijkheid in gezondheid en afhankelijkheid van een zorgvraag. In een tijd waarin de term "Zinnige Zorg" steeds vaker wordt genoemd, is het belangrijk dat iedereen weet wat daarmee wordt bedoeld. Binnen de context van 'zinnige zorg' speelt patiëntenparticipatie een essentiële rol. Het is belangrijk om te weten hoe de balans gevonden wordt in de samenwerking tussen hulpvrager en hulpverlener.

En daarvoor heeft ZoZW een programma om de samenleving te benaderen en de dialoog aan te gaan want ook hier geldt de participatie als middel om de uitkomsten door een brede achterban gedragen te krijgen. 

Hoe?

De benadering van de burgers wordt in deze periode voorbereid via onze website en Social Media. Daarnaast wordt de nieuwsmedia benaderd met de vraag, mee te willen denken en doen om mensen te bereiken.

De boodschap aan de burger dient simpel, helder, inspirerend en motiverend te zijn om mensen in eerste instantie aan te zetten om over de onderwerpen na te willen denken en/of te willen informeren. Daarna kijken we hoe we selecties vorm geven voor  vertegenwoordiging vanuit de achterban.

Figuur 1: Participatie invloedstaffel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

envelopephone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram