+31 612 345 678
bestuur@zozw.nl
10 oktober 2022

Plannen voor regionaal gezondheidscentrum en woningbouw  

Ziekenhuisterrein locatie ETZ Waalwijk verkocht  

Het terrein en de gebouwen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) aan de Kasteellaan in Waalwijk zijn verkocht. Op termijn komen op deze plek een nieuw regionaal gezondheidscentrum en 195 woningen.

Het ETZ en Mijzo investeren in de toekomst van de zorg in Waalwijk, samen met koper en ontwikkelaar Peters Projectontwikkeling Schaijk BV en investeringsmaatschappij DM Equity Partners. Ook PrimaCura (de Huisartsen Spoedpost) en overige zorgorganisaties krijgen een plek in het nieuwe gezondheidscentrum. 

Gezondheidscentrum en woningen
In Waalwijk bundelen ETZ, Mijzo en PrimaCura hun krachten om de zorg (voor onder meer ouderen) samen vorm te geven. Peters Projectontwikkeling Schaijk BV (PPO) bouwt 195 woningen met veel aandacht voor het behoud en versterken van het groen, de biodiversiteit en waterbuffers. Er komen huur- en koopwoningen voor starters, ouderen en gezinnen, met een autovrije zone in het hart van de nieuwe stadsbuurt. Het nieuwe gezondheidscentrum ligt centraal in het gebied.

Compleet ziekenhuisaanbod
Gerard van Berlo, lid van de raad van bestuur van het ETZ, is verheugd dat PPO het terrein wil herontwikkelen: “Het ETZ behoudt een klein deel van de grond voor de realisatie van het gezondheidscentrum. We willen daar een zo compleet mogelijk aanbod van ziekenhuiszorg leveren. In Waalwijk kan de patiënt straks voor vrijwel alle poliklinische en diagnostische tweedelijns en chronische zorg terecht.” De opbrengsten van het terrein worden ingezet voor de realisatie van het nieuwe centrum.

Zorg Mijzo en PrimaCura
Mijzo realiseert circa veertig geriatrische revalidatie en eerstelijnsverblijfplaatsen van Mijzo (revalidatiezorg aan ouderen) in het nieuwe centrum. Daarnaast is er ruimte voor andere zorgverleners zoals een fysio- en ergotherapeut, apotheek of tandarts. Het moet een plek worden waar inwoners, patiënten en (zorg)professionals laagdrempelig naartoe komen, om elkaar te ontmoeten, om een goed boek te lezen of voor een kop koffie. Zorg en welzijn werken in dit centrum samen. 

Stedenbouwkundig plan
De complete ontwikkeling van het terrein en de precieze invulling (naast de poliklinische, niet-intensieve zorg van het ETZ en de geriatrische revalidatiezorg) wordt in nauw overleg tussen gemeente, PPO en omgeving verder uitgewerkt. PPO komt in overleg met de gemeente Waalwijk tot een nader gedetailleerd (stedenbouwkundig) plan. PPO en DM Equity Partners hechten veel waarde aan het in stand houden of uitbreiden van de huidige zorgfuncties. PPO start in 2023 een participatietraject waarbij de omwonenden betrokken worden. 

Herontwikkeling
Het terrein wordt in delen herontwikkeld zodat de zorginstellingen zorg kunnen blijven verlenen tijdens de sloop van het ziekenhuis en nieuwbouw van het gezondheidscentrum.
Als alles volgens planning verloopt kan het nieuwe gezondheidscentrum eind 2025 in gebruik worden genomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

envelopephone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram